perjantai 17. toukokuuta 2013

Kansainvälinen koulupäivä

Lauantaina oli luvassa harvinaista herkkua, kun motivoituneiden oppilaiden unelma pidemmästä kouluviikosta toteutui: lauantain aamu-unet jäivät lyhyiksi, kun koulun väki osallistui kansainvälisyyskurssin järjestämään KV-päivään. Jos et ollut paikalla, kannattaa lukea tarkkaan, mitä kaikkea upeaa menetit!

KV-päivä starttasi yhteisellä ohjelmalla salissa. Ensimmäisenä estradille astuivat Milton ja Noora Borda. Uruguaysta kotoisin oleva Milton kertoi kokemuksistaan ”ulkomaalaisena Suomessa” -teeman alla Emmin ja Venlan haastatellessa. Milton puhui espanjaa, joten Noora-vaimo tulkkasi miehensä puheet suomeksi. Kielikylvyn jälkeen lavan valtasi Jooel Niittynen, joka kertoi Suomen Punaisen ristin toiminnasta konkreettisia esimerkkejä käyttäen. Koska istumista oli ollut lauantaiaamuun jo tarpeeksi, oli aika Julian ja Annin vetämälle aamujumpalle. Tämä nauruhermoja kutkuttava jumppa sai kaikkiin vauhtia, eikä istumisen aiheuttamasta lievästä puutumisesta ei ollut tietoakaan. Jumpan jälkeen olikin helppo jatkaa kansainvälisyyskurssilaisten järjestämille rasteille.


Haastattelussa Milton Borda.

Ketsuppitanssi à la Anni ja Julia.


KV-päivän rastivaihtoehtoina olivat eksoottiset ruoat, julistekilpailu, kierrätystaide, tietokilpailu, koru- ja kädentaidot sekä House of Democracy. Eksoottisissa ruuissa päästiin tekemisen makuun, sillä jokainen sai kokeilla sushin valmistamista ja sen jälkeen maistella omia tuotoksiaan. Kierrätystaiteessa askarreltiin paperista kukkia, kun taas koru- ja kädentaidoissa näprättiin ystävyyskoruja. Tietokilpailussa testattiin oppilaiden tietämystä ihmisoikeuksista, ja julistekilpailussa tehtiin rasismiaiheisia, kantaaottavia julisteita. House of Democracy -rastilla vierailleet saivat kokeilla, selviytyvätkö he portinvartioiden kiperistä kysymyksistä päästäkseen äänestämään – hankalasta tehtävästä suoriutuneet äänestäjät palkittiin tikkarilla. Kansainvälisyysteeman mukaisesti myös ruokailussa oli kansainvälinen, tarkemmin sanottuna kreikkalainen, tarjonta: ruokailijat pääsivät herkuttelemaan patongilla, tuorejuustolla, salaatilla, fetalla, tsatsikilla ja ohraisella kasvispadalla. 

Master Chef Teemu opastaa sushin tekemisessä.
Julistekilpailussa taiteiltiin mestariteoksia.

Ystävyyskorujen tekoa kädentaitorastilla.

Kun jokainen oli käynyt valitsemallaan kolmella rastilla ja nauttinut ruokalan eksoottisista antimista, päätettiin päivä yhteisellä kokoontumisella salissa. Salissa koottiin päivän tapahtumia yhteen ja palkittiin juliste- ja tietokilpailussa menestyneet. Tietokilpailun kinkkisissä – Jarin mukaan Petteri Mertala -tasoisissa – kysymyksissä parhaimman lottorivin valitsivat Frans Mäkelä ja Ilona Hämäläinen. Julistekilpailussa arvovaltaisen raadin valitsema paras juliste oli Frans Mäkelän ja Joel Markulan käsialaa. Onnistunut päivä päättyi ulkona Kallen huikeaan spektaakkeliin, jossa päivän aikana ennakkoluuloroskikseen päätyneet ennakkoluulot poltettiin.

Spektaakkelimainen lopetus: ennakkoluulomme haihtuivat savuna ilmaan.

Teksti: Anni ja Nelli
Kuvat: JariEi kommentteja:

Lähetä kommentti