tiistai 24. joulukuuta 2013

KVK:n jouluinen kulttuurimatka

Harva juhlapäivä yhdistää eri kulttuureja samalla tavalla kuin joulu. Joulua juhlitaankin yhteensä noin 160 maassa. Tietenkään Nigeriassa ei joulun viettoon kuulu rosolli, glögi tai joulukuusi, vaan juhlan sisältö on erilainen maiden ja kulttuurien välillä. Päätimmekin siis Team KVK:n kanssa perehtyä hieman millainen on tämä juhla eri maissa ja maanosissa. Tässäpä siis olisi tarjolla ainutlaatuinen jouluinen kulttuurimatka teille luettavaksi jouluateriaa ja lahjoja odotellessa. Pahoittelemme pitkää monotonista tekstiä ja kuvien puutetta.

Eurooppa
Joulunvietto monien Euroopan maiden välillä ei poikkea paljon toisistaan. Tyypillistä näille maille on joulun juhlimisen aloittaminen 24. päivä syöden perinteiset ylenpalttiset jouluruuat ja avaten lahjat tuolloin. Kuitenkin jotkin maat, kuten Venäjä juhlivat joulua tammikuussa. Liki kaikilla mailla on myös oma versio joulupukista, oli sitten kyse Venäjän pakkasukosta tai Islannin Yule Ladseista. Joulun uskonnollinen tärkeys vaihtelee eri maiden välillä, kuten myös niiden sisälläkin. Eli aika lailla samaa settiä kuin täällä kotoisassa Suomessakin, ei siitä sen enempää. 

Afrikka
Etelä-Afrikassa joulu on juhlapyhä. Sitä vietetään 25.12. Heillä on oma joulutarina pikkupojasta, Dannysta, joka oli syönyt keksejä jouluna ennen joulupukin saapumista. Hänen isoäitinsä oli tappanut hänet tämän vuoksi ja Danny kummittelee nyt taloissa joulun alla pelotellen lapsia ja pitäen yllä ”hyvää joulumieltä”.
Nigeriassa jouluun kuuluu kaupunkien tyhjeneminen ihmisistä, jotka matkaavat jouluksi esivanhempiensa kyliin. Jouluherkkuihin makeisien sijaan kuuluu pääasiassa erilaiset lihat. Lahjojen antaminen ei yleensä tapahdu ystävien tai perheenjäsenten kesken, vaan hyväosaiset auttavat huonomassa asemassa olevia lahjoilla tai rahallisella avulla.

Aasia
Vaikka Intiassa kristinusko on vähemmistössä, on joulu silti juhlapyhä. Intian jouluperinteet juontavat juurensa Englantiin, jonka siirtomaa Intia olikin vuoteen 1947 asti. Myös muut uskonnot juhlivat joulua. Joulu tunnetaan myös nimellä ”Badaa Din" (Big Day) Intiassa. Pakistanissa jouluperinteisiin kuuluu joululaulujen laulaminen kulkien ovelta ovelle keräten rahaa, joka käytetään usein hyväntekeväisyyteen tai annetaan kirkolle. Pakistanissa joulutähdet eivät korista kuusen latvaa, vaan talojen kattoja.
Kiinassa 25.12. ei ole juhlapyhä, paitsi Hong Kongin ja Macaun alueilla, joissa on siirtomaa-ajoilta jäljellä vielä kristillisiä perinteitä. Kiinan keskiosassa kuitenkin joulua vietetään epävirallisesti. Joulun viettoon kuuluu mm. joulukorttien lähettäminen ja lahjojen antaminen. Joulunvietto on suosittua myös Japanissa, vaikka se ei olekaan juhlapyhä. Jouluaattoa pidetään Japanissa pariskuntien aikana. Jouluruokiin Japanissa kuuluu joulukakku ja KFC:n kanaruoat.
Filippiinien ollessa yksi Aasian kristityistä maista, joulu on tärkeä juhla heille. Joululaulut alkavatkin raikua jo syyskuussa. Jopa joulupukki on löytänyt paikkansa joulunajan symbolina trooppisesta ilmastosta huolimatta. Jouluateria syödään aattona, keskiyön aikaan, ja joulupöytään kuuluu muun muassa juustopallerot, kinkku ja kaakaojuomat. Joulun aika päättyy Filippiineillä 6.1.

Oseania
Oseaniassa joulu on kesäaikaan. Joulupäivä sekä nyrkkeilypäivä (25.–26.12.) ovat kansallisia palkallisia vapaapäiviä. Joululaulut ja muut perinteet (joulupukki, reki yms.) ovat samoja kuin esim. Pohjois-Amerikassa. Jo marraskuun alusta lähtien kauppoihin ilmestyy joulukoristeita ja jouluruokia.
Joulukuun aikana monilla työpaikoilla järjestetään pikkujouluja, kuten Suomessakin. Usein näitä juhlia kutsutaan kuitenkin "vuodenpäättymis-juhlaksi", eikä siellä saata olla yhtään jouluun viittavia asioita.
Toisin kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa, TV:n katseleminen ei ole isossa osassa jouluna. Pääasiana on viettää aikaa ystävien ja perheen kesken, syöden hyvää ruokaa ja jakaen lahjoja. Lapsille kerrotaan joulupukin tulevan ja jättäen lahjoja joko joulukuusen alle tai "joulusukkiin", joita roikotetaan usein takan edessä. Pukille jätetään usein välipalaa ja juomia (myös alkoholia sisältäviä juomia), ja lahjat avataan joulupäivänä 25. päivä, toisin kuin Suomessa.
Joulun aikana on kaksi isohkoa urheilutapahtumaa, krikettiä ja veneilyä. Ruokailuissa syödään kinkkua, kalkkunaa, kanaa, salaatteja ja vihanneksia, samppanjaa ja luumuvanukasta. Karkkitangot ovat suosittuja makeisia. Oseanian ilmaston vuoksi ruokailussa on usein kevyitä annoksia tai grillaamista varsinkin rannikolla, missä kalaruoat ovat isossa osassa perinteitä.

Amerikka
Pohjois-Amerikan joulu on laaja-alaisesti suosittu juhla. Jouluaika alkaa marraskuun lopulla, kun Black Friday tapahtuu. Silloin kaupoissa on erittäin halvat hinnat ja asiaan kuuluu keskellä yötä shoppailu. Black Friday on heti Kiitospäivän jälkeen. Yhdysvalloissa varsinkin jouluun panostetaan kunnolla. Kotitaloja ja rakennuksia koristellaan valoilla ja koristeilla, joihin käytetään jopa tuhansia dollareita. Kaupoissa soi joululaulut ja ostoskeskuksissa on joulualennuksia ja paljon ihmisiä. Koristeita aletaan riisua taloista uudenvuodenaikaan.
Joulupukin sanotaan tulevan jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä ja lahjat avataan joulupäivän aamuna. Joulukuusen alle tai joulusukkiin jätettyihin lahjoihin panostetaan ja käytetään paljonkin rahaa. Myös lemmikeille saatetaan ostaa joululahjoja. Sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhteen jouluisin. Ihmiset lentävät kotiin kaukaakin tapaamaan sukulaisiaan.
Perinteisellä jouluaterialla tarjotaan usein kalkkunaa täytteen kera, perunoita, vihanneksia, kastikkeita, munatotia ym. Perinteisiin kuuluu myös joulukirkko, mutta vain uskonnolliset perheet menevät sinne. Kouluissa esitetään Raamatun joulukertomus ennen loman alkua. Joulun aikaan myös turistipaikoissa ihmisten määrä kasvaa. Eri tapahtumat ja ilmiöt lisäävät turisteja joka vuosi.
Keski-Amerikassa perinteet ovat osittain erilaisia. Esim. Guatemalassa ihmiset pukeutuvat koristeellisiin hattuihin ja tanssivat rivissä. Juhlassa on myös espanjalaisia ja mayalaisia elementtejä. El Salvadorissa lapset juhlivat joulua leikkimällä pienillä raketeilla. Teini-ikäiset ja aikuiset leikkivät isommilla raketeilla tai Roomalaisilla Kynttilöillä. Perheillä on myös juhlia, joissa he syövät ja tanssivat. Perinteisiä ruokia ovat kalkkunavoileivät kasvisten kera ja leivonnaisia jälkiruokana. Juomina ovat esim. kaakao ja ananasmehu. Kello 12 aamupäivällä kaikki kokoontuvat joulukuusen ympärille ja avaavat lahjansa.
Etelä-Amerikassa 25. päivä joulukuuta on kansallinen juhlapäivä. Perinteisiin kuuluu joulukortit, koristelut, joulukuusi ja lahjojen vaihtelu. Vaikka ilmasto on lämmin, koristeluissa saattaa olla lumiteemaisia koristeita. Jouluaatto on tärkein päivä joulukuussa. Toisin kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, joulun tapahtumat ovat enimmäkseen keskiyöllä perheruokailujen ja lahjojen kanssa.
Kolumbiassa ja Venezuelassa joulu on uskonnollinen juhla. Joulupukin sijaan Jeesus-lapsi tuo lahjat. Silti joulupukilla on tärkeä rooli jouluna. Monet naapurit ystävineen ja sukulaisineen kokoontuvat yhteen "festareille". Ihmiset myyvät esimerkiksi ruokaa ja lapset leikkivät keskenään esim. rullalautojen kanssa. Ihmiset myös kiertelevät talolta talolle laulaen joululauluja. He saavat ruokaa ja juomaa eri taloissa ja he kantavat usein Jeesuksen kuvaa. Lapset kirjoittelevat pyyntökirjeitä Jeesukselle, joka lähettää lahjat keskiyöllä, jolloin ihmisillä on juhlia, jotka loppuvat vasta aamuyöllä.


Joo, nyt ei enää jaksa kirjoittaa. Hyvää joulua kaikille vaan!

Jenni & Sampo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti