tiistai 13. maaliskuuta 2012

Let's play Puola

Koulumme jatkoi kunniakasta ulkomaanvalloitustaan jälleen viikolla kymmenen. Tällä kertaa kohteena oli Puolan Zawiercie, jossa vierailtiin Let's play economics-hankkeen innoittamina. Tähän yleiseurooppalaiseen ystävyys- ja yhteistyöprojektiin kuuluu itsemme ja puolalaisten lisäksi turkkilainen, ruotsalainen, saksalainen ja espanjalainen koulu. Team Finlandin muodostivat tällä kertaa Ida, Iida, Kalle ja Vesku.

Koulumme tiedustelupäällikkö P oli laatinut varallemme seuraavanlaisen suunnitelman:  vapaavalintaisella kuljetuksella edettäisiin Huittisista pääkaupunkiseudulle, josta oli tarkoitus jatkaa ilma-aluksella Tanskan päälentoasemalle Kööpenhaminan Kastrupiin. Köpiksestä jatkettaisiin toisella ilmakuljetuksella Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, joka otettaisiin haltuun. Vasta tämän jälkeen jatkettaisiin asianmukaisella kuljetuksella pääkohteeseen eli Zawiercieen.

Puolalaisten varustuksia Varsovassa.

Suunnitelma eteni aluksi toivottua käsikirjoitusta noudattaen. Huittisista siirryttiin onnikalla Helsinki-Vantaalle, jossa saimme heti alkajaisiksi kuulla, notta lento Köpikseen olikin peruttu ja sitä kautta päästäisiin liikkeelle vasta illansuussa toisella ilma-aluksella. Lipputoimiston tytöt tarjosivat kuitenkin varakyydiksi siirtymistä Tsekinmaalle Prahaan ja lyhyen taktisen palaverin jälkeen tämä suunnitelma B päätettiin ottaa käyttöön. Sudeetit ylitettiin mennen tullen matkalla Prahaan ja sieltä takaisin Varsovaan.

Lyhyen, mutta tuloksekkaan Varsovan valloituksen jälkeen edettiin rautateitse etelään, Zawiercieen. Edellisenä päivänä tapahtunut junakolari kummitteli mielessä, ja aina vastaantulevan junan kohdalla mieleen hiipi ajatus aikamme päättymisestä. Puolassa junalippujen hankintaan liittyi ylimääräistä ohjelmaa, kun lipunmyyjät puhuivat vain paikallisten alkuasukkaiden murretta eivätkä olleet edes ymmärtävinään barbaarikieliä englantia saati suomea. Episodi toistui myös Zawierciessa myöhemmin, mutta kokemuksesta viisastuneina olimme pakottaneet paikallisen alkuasukkaan tulkiksi.

Puolalaista kirjoitusta koulun seinällä.
Paikallisen koulun opiskelijoita.
Puolalaisten suunnitelma Euroopan valloittamiseksi paljastui.
Team Finland in Czestochowa. Taustalla  Jasna Goran luostari.
Holokaustin muistomerkki.

Matkan aikana käytiin luuppailemassa päänähtävyydet Częstochowassa, Krakovassa ja Oświęcimissa (saks. Auschwitz). Kotimatkalla suoritettiin pakolliset jumittelut Varsovan lentokentällä, kun lentovarauksemme oli mystisesti kadonnut bittiavaruuteen. Kotiin palattiin kuitenkin hyvillä mielin raskaan reissun uuvuttamina, matkalaukku ja kameran muistikortti täynnä matkamuistoja. Mieleen jäi kuva Puolasta ystävällisten ja vieraanvaraisten ihmisten maana, joka dramaattisesta lähihistoriastaan huolimatta jaksaa hymyillä. Na zdrowie!

Teksti+kuvat: Vesku

1 kommentti:

  1. Kyllä Aatulla ihan ajatustakin oli tuossa sloganissa: Arbeit macht frei. Työ tekee vapaaksi myös lukiossa :). Suosittelen lämpimästi - siis työskentelyä!

    VastaaPoista