sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Näe ja koe Alankomaissa

Koninginnedag, alkujaan kuningatar Julianan syntymäpäivä
Kuningattaren päivä, 30. huhtikuuta, on kansallinen vapaapäivä Alankomaissa. Vuonna 2014 Willem-Alexander astui valtaan ja juhlapäivää alettiin kutsua kuninkaan päiväksi (Koningsdag) ja sitä vietetään 27.4, uuden kuninkaan oikeana syntymäpäivänä. Silloin koko Amsterdamin kaupunki pursuaa oranssista väristä.   Kuninkaan päivän juhlinta alkaa jo edeltävänä iltana (Koningsnacht) karnevaalimaisessa tunnelmassa ja seuraavana päivänä vuotuisena perinteenä kuninkaallinen seurue vierailee jossakin Alankomaan kaupungissa tai kunnassa osana juhlaa. Vaikka museot ja nähtävyydet ovat suljettuina, kaduilla on kaikenlaista tapahtumaa: livemusiikkia, juhlia, teatteriesityksiä, pelejä ja leikkejä sekä koko kaupungin kattava kirpputori.


Festarikesä Alankomaissa

A Campingflight to Lowlands Paradise, lyhyemmin Lowlands, on maan suosituimpia festivaaleja. Kolmepäiväiset festivaalit järjestetään elokuun puolessa välissä Biddinghuizenin kylässä Walibi Holland –huvipuistossa. 200 artistin musiikkitarjonnan lisäksi festareilta löytyy tanssia, teatteria, elokuvia, vartalomaalausta ja katutaidetta.
Defqon.1 on tanssimusiikkifestivaali, joka keskittyy soittamaan rankempaa elektronista tanssimusiikkia kaiken kaikkiaan 14:llä eri lavalla! Festivaalit pidetään kesäkuun viimeisenä viikonloppuna samaisessa Biddinghuizenissa sijaitsevassa huvipuistossa. Kävijämäärä on noin 55 000 ja liput myydään välillä loppuun jopa tunnin sisällä. Defqon.1 järjestetään myös Australiassa.

Muita Alankomaissa järjestettäviä festivaaleja ovat mm. rockmusiikkiin keskittyvä Pinkpop Festival, taiteen ja elektronisen tanssimusiikin yhdistävä Mysteryland sekä Sensation, johon ihmiset tulevat valkoiseen pukeutuneena kuuntelemaan mitäpä muutakaan kuin elektronista tanssimusiikkia.


Korkeakulttuuria Amsterdamissa
Itse Alankomaan pääkaupunki Amsterdam on hyvin korkeakulttuurillista aluetta. Musiikkia voi kuunnella yhdessä maailman parhaimmista konserttitaloista Concertgebouwssa, jossa akustiikka on huippuluokkaa. Siellä järjestetään vuosittain yli 300 konserttia ja kuuluisimpana näistä pidetään sinfoniaorkesteri Concertgebouwn konsertteja. Myös erilaiset baletit ja oopperat ovat olennainen osa Amsterdamin 
kulttuuria ja niitä pääsee seuraamaan useasti muun muassa Koninklijk Theatre Carressa. Kaikkien festareiden, oopperoiden, teatterien ja konserttien lisäksi yksi olennainen tapahtumapaikka suurienkin konserttien järjestämiseen ovat kirkot. Oiva paikka urkumusiikinkuuntelulle onkin Oude Kerk.

Konserttitalo Concertgebouw

- Ansku ja Suvi / KVK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti