maanantai 19. tammikuuta 2015

Lentopallon jumalat, katsoitteko meitä?

Suomen Yleisradio, Lauttakylän lukion sali. Täällä sivistyksen kehdossa on tänään kilvoiteltu lentopalloilun, tuon jalon sinivalkoisen urheilumuodon herruudesta olympolaisessa hengessä. Salskeat isänmaan toivot löivät palloa parkettiin kerrassaan herkuliaanisella voimalla, niin että isänmaalliset mielet täyttyivät ylpeydestä nuorukaisten pelatessa tätä urheilun suurvaltaa maailmankartalle. Kokeneenkin urheilutoimittajan mieli herkistyi, kun sain kunnian seurata taistelutantereilla mittelöä, joka elämyksellisesti kaivoi muistojeni kultaisesta virrasta Hannes Kolehmaisen eeppiset sankarteot Tukholman olympialaisissa 1912.

Mutta palatkaamme tähän päivään. Asemapaikkani Huhkolinnan suurella areenalla oli erinomainen suurten urheiluhetkien tarkkailuun. Avajaisseremonioiden jälkeen 2A ja 2B osoittivat kehittyneensä pettymyksen tuottaneen viime kauden jäljiltä niin, että ryhmänohjaajien henki salpaantui jännityksen täyteisessä koitoksessa. Taistelun tauottua tulostaulu näytti lopputulokseksi pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva, pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva sekä pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva, pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva poikkiviiva pystyviiva pystyviiva pystyviiva. Näin 2A ilmeisesti ryhmänohjaajan palkkion kannustamana tahi pelottamana eteni jatkoon erin 2-0.

Abiturienttien puolelta jatkoon eteni 3B, joka alivoimallakin pelaten otti 2-0 niskalenkin 3A:sta. Sen jälkeen 3B tulkitsi sääntöjä luovasti huhkiessaan 2A:ta vastaan. Kaikesta huolimatta sen voitto 2-0 (15-12, 15-10) oli ansaittu, mikä oli sinänsä hyvä, koska 2A:n mesenaatin rahasäkin nyörit olisivat ratkenneet voittobonuksia jaettaessa.

Kun sitten saapastelin lukiolle, vanhat kansakoulunopettajan silmäni eivät olleet uskoa näkemäänsä. Finaali oli alkamaisillaan, ja
Oli nimittäin käynyt niin, että ykkösten peleissä kukin oli voittanut kertaalleen. Niinpä 1B:n ryhmänohjaaja kaukaa viisaasti oli paitsi hyödyntänyt kotikenttäetua myös jättänyt tarkemmin määrittelemättä systeemin ja nyt sovelsi sopivat sääntökohdat.

Loppuottelu nousi spektaakkelimaisuudessaan lentopallon kunniagalleriaan. 3B:n voitettua avauserän 25-15 sillä oli jo ratkaisun avaimet hyppysissään. 1B kuitenkin uhmasi luonnonlakeja voittaen toisen erän 25-23, ja sitten mentiin ratkaisuerään. Liekö syy ollut yleisön raivoisassa kannustuksessa vai lentopallon jumalten asettumisessa Jussin puolelle, mutta loppuhetket olivat kuin suoraan tarustoista. 3B torjui vielä ensimmäisen ottelupallon, mutta sitten tuli toinen, ja syöttämään asettui Jussi Marttila. Ensin hän pommitti joukkueelleen toisen ottelupallon, ja seuraavaksi maestro kristallinkirkasta pelinlukuaan hyödyntäen sijoitti pallon tyhjään paikkaan. Lattiapöly pöllähti, aika tuntui pysähtyvän, ja pokaali palasi kotiin. Kunniakkaan päivän päätteeksi oppilaskunnan Dream Team kukisti merkityksettömässä ottelussa opettajakunnan 2-0 (25-17, 25-14). Helsinki, porilaisten marssi.

Raportti: JE

Edit: lisätty huippusalaista tiedustelupalvelun hankkimaa kuvamateriaalia.

Tunnettuahan on, että Jussin joukkue voittaa vaikka kädet taskussa. Jopa lentopallossa.


Anun tyylipisteet kolme kertaa 19,5, kerran 19, kerran 18,5. Menee kärkeen.


"Anu mitä v..."
Essi kunnostautui päivän ttuilijana. Ilmankos naurattaa.

3 kommenttia:

 1. Lienevätkö itse jumalat olleet pelaamassa??? :D:D:D:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Häntä voi koulussa edelleen sanoa ihan Jussiksi.

   Poista
 2. Ottaen huomioon, että kyseinen kovasti mainostettu tiedustelupalvelu oli alunperin kuvamateriaalin katoamisen takana, en ole kovin vaikuttunut :P

  VastaaPoista