keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Tähtitieteellinen ilta Lauttakylän lukiolla

Lauttakylän lukiolla järjestettiin 28.2. Tähtitieteellinen ilta. Illan teemana oli tutustuttaa kuulijattähtitieteeseen ja fysiikkaan. Tilaisuus oli Lauttakylän lukion Uusien teknologioiden tiedeleirikoulun ja Huittisten Zonta-kerhon yhteistyönä toteutettu iltama. Tilaisuudella haluttiin tukea Huittisten alueen nuorten tiedekasvatusta ja innostaa nuoria luonnontieteen opintoihin. 




Illan pääesiintyjänä oli Elina Lindfors Turun yliopistosta. Elina on tutkijatohtorina Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksella ja hänen pää tutkimuskohteensa on mustat aukot. Elinan esityksen aikana kuultiin, miten ihmiselle kävisi, jos ihminen joutuisi mustaan aukkoon. Lisäksi luento tarjosi hyvin perusteellista tietoa yleisesti mustista aukoista ja niiden merkityksestä maailmankaikkeudessa. Lauttakylän lukion opiskelijat esittivät Elinalle kiperiä kysymyksiä, mikä osoitti lukiolaisten huikean osaamisen.

Maaria liikuttaa tölkkiä staattisen sähkön avulla

Illan toisena isona aiheena oli tiedeleirikoululaisten esittämät fysiikan demot. Demot käynnistettiin mehukellolla, missä appelsiinimehua käytettiin osana paristoa. Demot sisälsivät arkielämän fysiikkaa ja ilmiöiden selityksiä. Yleisön aplodeista päätellen yli satapäinen kuulijakunta nautti opiskelijoiden esittämistä fysiikan demoista täysin siemauksin. Samaa voi sanoa myös esiintyjien puolesta. Lauttakylän lukio voi olla erityisen ylpeä opiskelijoiden huikeista demoista. 

 Anni esittelee langatonta sähkönsiirtoa

 Kalle havainnollistaa, miten valon avulla pystyy siirtämään ääntä

 Miksi kypärä suojaa meitä törmäyksessä?

Miikka uhrautuu tieteen eteen 

Hyvä demoshow vaatii aina tarvitaan yhden raketin, kun räjäytysten tekeminen on vähän turha vaarallista sisätiloissa. 

Iso kiitos kaikille tilaisuudessa mukana olleille: järjestäjille, esiintyjille kuin yleisöllekin! Kiitos erityiseti Huittisten Zonta-kerholle, joka mahdollisti tilaisuuden järjestämisen! 

Teksti: KVH
Kuvat: Mikko Perttunen, Kaisa Kiuru ja KVH


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti