keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Tiedepäivä Lauttakylän alakoululla 4.3.2019

Peruskoulun opetukseen kuuluu nykyään erilaisten aihekokonaisuuksien opettamista. Lauttakylän alakoulun 5- ja 6-luokkalaiset olivat valinneet tämän vuoden teemaksi energian ja ympäristön. Lauttakylän lukion Energia ja ympäristö -kurssin opiskelijat opettajansa johdolla olivat toteuttamassa alakoulun tiedekasvatuspäivää. 


Tiedepäivän aikana alakoulun oppilaat rakensivat lämmönjohtavuusmittauslaitteiston, tutkivat veden pintajännitystä, määrittivät erilaisten vedenkeittotapojen eroja ja vaikutusta energian kulutukseen, tutkivat veden sähköisiä ominaisuuksia, mallinsivat lämmön siirtymistapoja draaman avulla, tutkivat koulurakennusta ja vaatteitaan lämpökameralla. 

 Juho ja Niko opastavat lämmönjohtavuuslaitteiston rakentamisessa. 

Abyan ja Roosa opettavat veden erityisominaisuuksia.  


Emmi ja Kalle kertoo veden pintajännityksen merkityksestä maapallon elämälle. 

Lämmönjohtavuutta draaman avulla. 

Fanni ohjaa opiskelijoita erilaisten lämmitystapojen vertailussa. 

Miikka kertoo lämmön eristämisestä ja oppilaat valmistivat mahdollisimman hyvin lämpöä eristävät suojan vesilasille. 

Lämmitystapojen vertailua Maarian opastuksella. 

Lämpökameran avulla tutkittiin vaatteiden ja koulurakennuksen lämmöneristävyyttä. 

Päivä huipentui kootaan, missä päivän aikana opittuja asioita kerrattiin yhdessä. Koonnan yhteydessä esitettiin fysiikan demoja. Jälleen kerran oli opettavainen päivä sekä esiintyjille että osallistujille. On hienoa päästä toteuttamaan luokka-asteiden välistä yhteistyötä, missä lukion opiskelijat saavat arvokasta esiintymiskokemusta tulevaisuutta ajatellen. 


Risto-Matti kertoi sähköstä ja sähkön eri muodoista. 
Verneri piti koko päivän fysiikan demopajaa, jossa hän esitteli fysiikan eri aihealueita. 

Teksti: KVH
Kuvat: Taina Mäkinen ja KVH
Tähtitieteellinen ilta Lauttakylän lukiolla

Lauttakylän lukiolla järjestettiin 28.2. Tähtitieteellinen ilta. Illan teemana oli tutustuttaa kuulijattähtitieteeseen ja fysiikkaan. Tilaisuus oli Lauttakylän lukion Uusien teknologioiden tiedeleirikoulun ja Huittisten Zonta-kerhon yhteistyönä toteutettu iltama. Tilaisuudella haluttiin tukea Huittisten alueen nuorten tiedekasvatusta ja innostaa nuoria luonnontieteen opintoihin. 




Illan pääesiintyjänä oli Elina Lindfors Turun yliopistosta. Elina on tutkijatohtorina Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksella ja hänen pää tutkimuskohteensa on mustat aukot. Elinan esityksen aikana kuultiin, miten ihmiselle kävisi, jos ihminen joutuisi mustaan aukkoon. Lisäksi luento tarjosi hyvin perusteellista tietoa yleisesti mustista aukoista ja niiden merkityksestä maailmankaikkeudessa. Lauttakylän lukion opiskelijat esittivät Elinalle kiperiä kysymyksiä, mikä osoitti lukiolaisten huikean osaamisen.

Maaria liikuttaa tölkkiä staattisen sähkön avulla

Illan toisena isona aiheena oli tiedeleirikoululaisten esittämät fysiikan demot. Demot käynnistettiin mehukellolla, missä appelsiinimehua käytettiin osana paristoa. Demot sisälsivät arkielämän fysiikkaa ja ilmiöiden selityksiä. Yleisön aplodeista päätellen yli satapäinen kuulijakunta nautti opiskelijoiden esittämistä fysiikan demoista täysin siemauksin. Samaa voi sanoa myös esiintyjien puolesta. Lauttakylän lukio voi olla erityisen ylpeä opiskelijoiden huikeista demoista. 

 Anni esittelee langatonta sähkönsiirtoa

 Kalle havainnollistaa, miten valon avulla pystyy siirtämään ääntä

 Miksi kypärä suojaa meitä törmäyksessä?

Miikka uhrautuu tieteen eteen 

Hyvä demoshow vaatii aina tarvitaan yhden raketin, kun räjäytysten tekeminen on vähän turha vaarallista sisätiloissa. 

Iso kiitos kaikille tilaisuudessa mukana olleille: järjestäjille, esiintyjille kuin yleisöllekin! Kiitos erityiseti Huittisten Zonta-kerholle, joka mahdollisti tilaisuuden järjestämisen! 

Teksti: KVH
Kuvat: Mikko Perttunen, Kaisa Kiuru ja KVH


4 tieteenkisojen palkintojenjakotilaisuus Turun yliopistolla

Matemaattisten aineiden opettajien yhdistys (MAOL ry) järjestää vuosittain lukion 4 tieteenkisat, jossa kisaillaan matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan osaamisesta valtakunnallisella tasolla. Tänäkin vuonna Lauttakylän lukion opiskelijat menestyivät kisoissa. Turun alueen parhaita opiskelijoita palkittiin Turun yliopiston kemian laitoksella järjestetyssä tilaisuudessa, johon Lauttakylän lukion menestyneet opiskelijat myös kutsuttiin. Tilaisuuden sponsoreita olivat Orion Pharma Oy, Turun yliopisto ja MAOL Turku ry. 

Tilaisuudessa palkittiin Lauttakylän lukion opiskelijat Verneri Sarjomaa ja Risto-Matti Hoikka, jotka menestyivät fysiikan perussarjan kilpailussa. Tilaisuuden jälkeen vierailtiin fysiikan laitoksen Wihurin tutkimuslaboratoriossa, jossa tutustuttiin matalien lämpötilojen tutkimukseen ja erityisesti suprajohteisiin.



Teksti: KVH
Kuvat: KVH

keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Perunalla finaaliin

Lauttakylän lukion ykkösvuosikurssilaisista koostunut pieni, mutta tiivis ryhmä osoitti jälleen kerran todeksi vanhan viisauden siitä, että koolla ei todellakaan ole väliä: Turun normaalikoululla järjestetyssä, kiertotalouteen keskittyneessä hackathonissa nelihenkinen tiimimme innovoi itsensä heittämällä finaaliin perunatärkkelyksen käyttöön biohajoavien muovipussien raaka-aineena perustuneella ideallaan.


Äärimmäisen harvinainen ja epälajityypillinen otos, jossa ryhmätyötä tekevien opiskelijoiden voidaan huomata olevan kokonaisen sekunnin ajan lähestulkoon täydellisen hiljaisina ja vakavina! 


Ykköset osoittivat, että lukion projektiosaaminen on tulevinakin vuosina varmoissa kantimissa. Tästä on hyvä pistää uusia ideoita itämään ja korjata lisää satoa toukokuun puolivälissä Helsingissä järjestettävässä Greenhack-tapahtumassa!

Teksti: SK
Kuvat: SK

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Lalun tietotoimiston uutisia

Lentopalloa pelattiin. Jussin ryhmä 2C voitti ansaitusti ja vastustamattomasti kaikki pelinsä ja samalla koko turnauksen.

Muita uutisia: Maa kiertää Aurinkoa, dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon ja vesi virtaa joessa alaspäin.






Uutisankkuri: Jari
Kuvat: Nea Lipponen