perjantai 13. tammikuuta 2017

Tulkoon valo ja tulkoon Salo!

Kun Jani-Matti Salo näytti diaesityksenä omaa elämäntyötään, Vuoden Lalu -gaala oli huipussaan. Taululla oli nähtävissä toinen toistaan hämmästyttävimpiä teoksia aina Suttilan metsistä Prahan keskustaan. Valo ja ääni on kuljettanut vuoden Laluksi valittua miestä 23 maahan, tai niin kuin Salo itse sanoi: "Valo on tapa nähdä maailmaa." Hänen kohdallaan lauseella on monta merkitystä.

Taiteen maisteri Jani-Matti Salo (s. 1984) on ammatiltaan valo- ja äänisuunnittelija, joka työskentelee niin Kiasma-teatterissa kuin freelancerinakin erilaisissa projekteissa. Hänen tuotantoonsa kannattaa perehtyä täällä, koska edes suomen kielen sanavarasto ei tee oikeutta tuotannon visuaalisuudelle. Salon elämänpolku ei ollut ehkä aivan tyypillinen lukiolaiselle mutta hyvä osoitus siitä, mihin kaikkeen lukiokoulutus luo pohjan. Salo muistuttikin siitä, miten elämä voi yllättää, joten kannattaa ottaa oppia kaikista kouluaineista.

Toisaalta tuli ilmi, että kiinnostus alaan oli olemassa jo lapsena. "En tiedä valitsinko itse ammattini vai valitsiko se minut", Salo pähkäili. Urakehitys vahvistui Lalussa, jossa sai "touhuta vapaasti ja tukea kaikenlaiselle". Oppilaskunnan hallituksessa ja erilaisissa projekteissa hurahti aikaa, mutta samalla niissä oppi yhteistyötä. Sitä Salo pitikin tärkeimpänä lukiossa oppimanaan asiana.

Salo kiitteli myös huittislaista hulluutta, joka mahdollisti monenlaista, kuten breakdancen suosion paikkakunnalla. Piti vain uskaltaa. Vuoden Lalu muistutti, kuinka tärkeää on tehdä sitä, mikä todella kiinnostaa. Salon sanoin: intohimo on matkaopas itseen.

Rehtori Timo Mäkinen ja vuoden Lalu 2017 Jani-Matti Salo.

Salo toi breakdancen Huittisiin. Taidot ovat tallella.Vuoden Lalut:
2016 Annika Saarikko
2017 Jani-Matti Salo

Teksti: Jari
Kuvat: Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti