sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Amsterdamin ruokakulttuuri pähkinänkuoressa

Perinteiseen alankomaalaiseen keittiöön kuuluu vain suppea valikoima ruokalajeja, mutta satoja eri kansallisuuksia sisältävä kansainvälinen Amsterdam tarjoaa omat kulinaariset herkkunsa. Amsterdamissa on miltei rajattomat mahdollisuudet kokeilla jotain uutta. Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat sosiaalisen elämän keskuksia ja kulttuurin ydinosa. Näitä kulttuurin pyhättöjä löytyy rennoista kapakoista juhlaviin hienostoravintoloihin ja hinnat ovat usein tason mukaiset.  

Hollantilainen perinneruoka on kausiluonteista ja se pohjautuu maasta tai merestä saatuihin antimiin. Kala ja maitotuotteet ovat tyypillisin osa ruokaa, liharuoat eivät kuulu perinteisesti hollantilaiseen keittiöön. Ontbijt eli aamiainen on tukeva ja se sisältää vahvaa maitokahvia, kinkku- ja juustoleipiä, keitettyjä munia eri leipälajien sekä hillon ja hunajan kera. Aamupala saattaa sisältää myös ns. ontbijtkoek eli piparkakkuja sekä hagelslag eli suklaarakeita, joita ripotellaan leivän päälle. Lounaaksi nautitaan tyypillisesti pannekoeken, joka on ranskalaista kreppiä paksumpi ohukainen. Sen täytteeksi voidaan tarjoillaan niin suolaista kuin makeaakin tai vaikka molempia yhtaikaisesti. Suosittu lounasruoka on myös uitsmijterjoka on toiselta puolelta paahdettu leipäviipale, jonka päälle laitetaan kinkkusiivu ja paistettu muna. Nykyisin myös monipuolisille salaateille ja voileiville on ilmaantunut enemmän kysyntää. Aidoimmat täytteet hollantilaiselle voileivälle ovat paikallinen kinkku ja hollantilaisjuustot. Pitkin päivää syötäviä ranskiksia voi ostaa myyntikojuista, joita on siellä täällä.  


Ontbijt

Uitsmijter

Rijsttafel

Hollanti oli aikoinaan merkittävä siirtomaavalta ja siirtolaiset toivat aikoinaan mukanaan oman ruokakulttuurinsa. Erityisesti indonesialaisella keittiöllä on ollut suuri vaikutus hollantilaisten ruokatottumuksiin. Läheinen suhde indonesialaiseen kulttuuriin on luonut toisen alankomaalaisen kansallisruoan rijsttafelin, joka saattaa sisältää parikinkymmentä pientä liha-, kala-, tai kasvisruokalajia. Lautasen keskellä on riisi, ja muut ruokalajit kerätään riisin ympärille, jotta maut tasapainottavat toisiaan maun, koostumuksen ja tulisuuden suhteen kiihottaen makunystyröitä. Lisäksi tarjotaan tofua ja salaattia sekä jälkiruoaksi esimerkiksi friteerattua banaania.   

Amsterdam on kirjavana erilaisista kahviloista: rennoista ruskeista kuppiloista täpötäysiin ja nykyaikaisiin design-baareihin. Tarjolla on elävää musiikkia, sosiaalisia lautapelejä ja biljardia sekä kahvia tai olutta kanavan varrella terassilla istuen – tarjolla on siis aimo annos viihtyisyyttä kulttuurin keskellä. Hollantilaisille baarit ovat ylpeyden aihe ja näitä tunnelmallisia ja kodikkaita kapakkeja löytyy lähes joka kadunkulmasta. Niin sanottu ruskea kahvila eli bruine kroeg on sosiaalisen elämän tukipilari ja nimi juontaa juurensa tummuneista seinistä ja hämäryydestä. Vahvana osana hollantilaisessa juomakulttuurissa on olut ja sillä on Hollannissa pitkät perinteet. Myös viinillä on kulttuurissa vahva rooli. Amsterdamin ravintoloissa viinivalikoima on hyvä, mutta suuri osa valikoimasta koostuu muun muassa ranskalaisesta viinistä. 
 
Bruine kroeg

JK ja HM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti